Chip-tuning

Chip-tuning

Mitä chip-tuning (tai chippaus, optimointi, lastutus, lastu) tarkoittaa?
Kaikkia edellä mainttuja sanoja käytetään moottoreiden ohjelmallisesta tehonlisäyksestä. Ennen vuotta 2000 kaikki ohjelmalliset tehonlisäykset autoihin tehtiin muistipiiriä vaihtamalla eli lastuttamalla. 2000-luvun alussa tuli mahdolliseksi tehdä ohjelmointi suoraan auton oman diagnostiikkaportin (OBD) kautta ja tätä työtä kutsutaan moottorin optimoinniksi.

Miten optimointi tehdään?
Optimointi tehdään melkein kaikkiin ajoneuvoihin vuodesta 2000 eteenpäin suoraan diagnostiikkaportin (OBD) kautta. Tiettyjen ajoneuvojen kohdalla joudutaan irroittamaan ECU ja tekemään optimointi (BDM) ohjelmointilaitteella suoraan ECUun – tai vaikeimmassa tapauksessa vaihtamaan muistipiiri eli lastuttamaan. Aina ennen ja jälkeen optimoinnin suoritamme vikakoodien lukemisen ja kuittaamisen.
Chip-Tuning Autohuolto Havukainen Audi Moottorin optimointi
Kuinka kauan optimointiin pitää varata aikaa?
Diagnostiikkaportin (OBD) kautta optimoidessa menee yleensä noin kaksi tuntia. Jos joudumme irrottamaan ajoneuvosta ECUn, aikaa kannattaa varata vähintään puoli työpäivää, mieluiten koko päivä.

Miksi ajoneuvo kannattaa optimoida?
Optimointi parantaa merkittävästi ajoneuvosi moottorin suorituskykyä, tehoa ja vääntöä. Vaihteiden vaihtamistarve vähenee, ohituskiihtyvyys paranee, polttoaineen kulutus pienenee ja ajamisesta tulee nautinnollisempaa.

Vaikuttaako optimointi ajoneuvon takuuseen ja kestävyyteen?
Optimointi ei heikennä ajoneuvon kestävyyttä. Takuuseen liittyvät asiat kannattaa tarkistaa ajoneuvon maahantuojalta tai myyjäliikkeeltä.

Aiheutuuko ajoneuvooni optimoinnista näkyviä muutoksia?
Tehtiin optimointi millä toimintatavalla hyvänsä, niin se ei aiheuta näkyviä muutoksia ajoneuvoosi, eivätkä merkkiliikkeet tai huoltokorjaamot huomaa ohjelmaan tehtyjä muutoksia.

Vaikuttaako ajoneuvon optimointi pakokaasupäästöihin ja joudunko muutoskatsastamaan ajoneuvoni?
Optimointi ei vaikuta katsastuksessa mitattaviin pakokaasupäästöihin. Ajoneuvokohtaisen muutoskatsastuksen tarpeellisuuden voi halutessaan itse selvittää katsastusviranomaisilta.

Onnistuuko ajoneuvon palauttaminen alkuperäiseksi optimoinnin jälkeen?
Kyllä onnistuu. Palautustyöstä veloitamme maksun toimintatavan mukaan.